MBO

Optimate A/S: MBO resulterede i flot vækstrejse

I 2018 købte Dansk Ejerkapital sammen med ledelsen IT-konsulenthuset Optimate i et MBO. Samarbejdet bød på en flot vækstrejse med bl.a. tilkøb til virksomheden og et vellykket exit.

×

Optimate blev grundlagt i 2004 af John Jeppesen, Bruno Max Sørensen og Uwe Jensen. Siden grundlæggelsen er Optimate blevet et af Danmarks førende IT-konsulenthuse inden for Microsoft Dynamics AX – og er MS Gold Partner. Kerneforretningen er implementering og udvikling af Microsoft Dynamics AX ERP-software til mellemstore og større virksomheder, derudover udvikler selskabet en række egne softwaremoduler til Dynamics AX, som sælges og supporteres i tillæg til AX.

Der gik ikke mange år efter grundlæggelsen af Optimate før selskabet havde skabt en position, som et af Danmarks førende IT-konsulenthuse. Tilbage i 2009 modtog Optimate derfor ikke overraskende den første af intet mindre end syv Gazelle priser. I dag består Optimate af mere end 80 medarbejdere fordelt på seks lokationer i Aalborg, Vejle, Esbjerg, Sønderborg, Odense og hovedkontoret i Hinnerup.

Et godt match
Der var altså tale om en allerede veletableret virksomhed, da Dansk Ejerkapital tilbage i 2018 købte 31,5% af aktierne i Optimate som led i et MBO. Sammen med Dansk Ejerkapital købte direktør i Optimate, René J. Frøkjær, selskabets driftsdirektør samt en større kreds af medarbejdere selskabet fra dets tre grundlæggere.

”Dansk Ejerkapital var et rigtig godt match til os og den vision, vi har for virksomheden. Vi havde et ønske om at få en partner med ombord, der kunne være med til at professionalisere virksomheden, men det var samtidig også vigtigt for os, at vi kunne sikre en kontinuitet – det lykkedes for os med Dansk Ejerkapital,” udtaler René J. Frøkjær om samarbejdet med Dansk Ejerkapital.

I løbet af den tid Dansk Ejerkapital har været medaktionær, har Optimate realiseret en række strategiske opkøb af virksomheder, der blot yderligere har understreget virksomhedens position, som et af branchens førende IT-konsulenthuse.

Tillid til ejerlederne
Dansk Ejerkapitals Managing Partner, Dan Højgaard Jensen, har ligeledes været begejstret for investeringen i Optimate og ikke mindst samarbejdet med ejerlederne. Han medgiver, at han ikke er ekspert i ERP-systemer, og at ejerledernes erfaring og vilje til selv at investere i virksomheden, derfor er uvurderlig.

I Dansk Ejerkapital går den indledende due diligence i høj grad på ledelsen, når kapitalfonden investerer. Her er det et kæmpe plus, at ledelsen har valgt at købe en meget betydelig ejerandel i selskabet via et management buy-out.

“Sat lidt på spidsen er 80 pct. af vores due diligence at kigge de folk i øjnene, vi skal arbejde sammen med. Jeg får næsten ikke bedre due diligence end, at dem, der kender det pågældende selskab og markedet, selv tager penge op af lommen og investerer,” siger Dan Højgaard Jensen.

I starten af 2021 blev Optimate solgt til belgiske 9Altitudes, der så potentialet i oplagte synergieffekter og dermed får en stærk nordisk spiller indenfor MS Dynamics til at lede en konsolidering i Skandinavien.