MBO

HT Bendix A/S: Et management buy out med stor succes

Ledelsen fik mulighed for at købe HT Bendix ud af DT Group. Købet blev gennemført med Dansk Ejerkapital og efter en flot vækstrejse blev selskabet solgt til børsnoteret koncern.

Dansk Ejerkapital er minoritetsinvestor for HT Bendix

HT Bendix A/S er en handels- og logistikvirksomhed, der leverer beslag og tilbehør til møbel-og køkkenindustrien i Danmark og i udlandet. Selskabet er stiftet i 1975 under DT Group og er i dag velkendt i for sin høje produktkvalitet, serviceniveau, dygtige medarbejdere samt sin løsningsorienterede tilgang. På HT Bendix’ lager i Herning sælges beslagene, der er produceret og samlet af eksterne leverandører rundt om i verden. Selskabet fremstår som en moderne logistikvirksomhed med fokus på kundepartnerskab.

I 2012 greb adm. direktør Kaj Østergaard muligheden, da DT Group var indstillet på at sælge HT Bendix ud af koncernen. Gennem flere år havde DT Group ikke ville sælge, men i 2012 så de ikke længere HT Bendix som en del af sin kerneforretning og tilbød derfor Kaj Østergaard at købe aktiviteten ud. Kaj Østergaard, der fortsat er direktør i virksomheden, takkede ja til tilbuddet og henvendte sig til Dansk Ejerkapital for finansiering og sparring om køb og udskilning. Førsteprioritet var at etablere HT Bendix som selvstændig virksomhed og dernæst realisere det potentiale, som Kaj Østergaard troede på. Sammen med CFO’en Claus foretog Kaj Østergaard og Dansk Ejerkapital det management buy out, som blev en succesfuld vækstrejse med et efterfølgende fælles exit.

”Vi havde dengang en liste med mulige medinvestorer til en MBO. Dansk Ejerkapital stod øverst på listen på grund af tilgangen som minoritetsinvestor samt deres omfattende erfaring med MBOer. Der var blot behov for en opringning til Dansk Ejerkapital, og meget hurtigt og effektivt var der en beslutning og et oplæg klar til gennemførelse af købet. Dansk Ejerkapital bidrog på en særdeles overskuelig, forståelig og enkel måde til at danne overblik og baggrund for møder med sælger, banker og revisorer,” fortæller Kaj Østergaard.

Stærkt samarbejde sikrer væksten
Dansk Ejerkapital var således en del af HT Bendix fra 2012, hvor ejerfordelingen blev 51% til ledelsen og 49% til Dansk Ejerkapital. HT Bendix blev etableret som selvstændigt selskab med stærkt fokus på kerneforretningen og har siden vokset og indfriet ledelsens vækstforhåbninger. Hele vejen har der været væsentligt fokus på ordentlige forhold både for medarbejdere og kunder. Det har været et særdeles godt samarbejde, der også har båret præg af den store vækst på top- og bundlinje. Siden det fælles MBO er omsætningen steget med 100 mio. kr. og indtjeningen er øget 2,5 gange. På ejerskabssiden har det været en god investering for ledelsen, og det er en af Dansk Ejerkapitals bedste investeringer gennem sin næsten 30 år lange historie.

”Under de syv års samarbejde har Dansk Ejerkapital bidraget som en ligeværdig sparringspartner i bestyrelsen, strategiplaner og ved løbende dialog efter behov. Både medarbejdere, øvrige virksomheder i Dansk Ejerkapital regi samt bestyrelsen i Dansk Ejerkapital har ligeledes bidraget konstruktivt og inspirerende omkring vores udvikling. Imponerende effektivt, også i forhold til den beskedne organisation, der er hos Dansk Ejerkapital,” fortæller Kaj Østergaard om samarbejdet med Dansk Ejerkapital.

”Det har været en stor glæde over de seneste 7 år at arbejde sammen med Kaj Østergaard og hans dygtige ledergruppe. Kaj har skabt et flot livsværk, som det er de færreste forundt at få lov til, selv om han først i en alder af 61 overtog virksomheden. Han har arbejdet med en ordentlighed og kundevenlighed, der har sikret, at ingen kunder forlader virksomheden varigt. Når de tror, de har fundet en billigere leverandør, tager Kaj det med ophøjet ro, men ærgrelse over, at kunden ikke kan se helheden, og siger internt; de tager fejl, så vi kæmper videre og vinder kunden tilbage. Det har i de år, vi har været med, holdt stik,” siger advisor i Dansk Ejerkapital, Lars Blavnsfeldt.

Syv års vækstrejse kulminerede i salg til børsnoteret koncern
I maj 2019 blev HT Bendix solgt til den svenske børsnoterede koncern, Bufab, der skal hjælpe HT Bendix til videre vækst og internationalisering, da Bufab kan medvirke til at udvide HT Bendix’ forretningsområde på kunde- og produktområderne.

”I exitsammenhæng har Dansk Ejerkapital bidraget flot med deres store erfaring, og det har været glædeligt, at Dansk Ejerkapital ville tænke med i en god fremtidsløsning således, medarbejdere og kunder har en base med gode muligheder mange år frem. På den måde blev der ikke blot tænkt i egen vinding. Så jeg har også her oplevet Dansk Ejerkapital som et ”anderledes investeringsselskab”. Det kan derfor anbefales nuværende eller kommende ejerledere at kontakte Dansk Ejerkapital, såfremt der er behov for sparringspartnere til vækstønsker, delkapital, ejerskifte eller generationsskifte,” fortæller Kaj Østergaard.

Dansk Ejerkapital takker Kaj og alle hans medarbejdere for et fantastisk samarbejde, samt syv spændende år, fra etableringen af den selvstændige virksomhed til Bufabs overtagelse. Vi er sikre på, at Bufab vil sætte lige så stor pris på ejerskabet som vi har gjort.