Delkapitalisering

Grafisk Maskinfabrik A/S: Vækst med generationsskifte

Dansk Ejerkapital købte en tredjedel af aktierne i Grafisk Maskinfabrik A/S og ejer nu virksomheden sammen med stifter og hustru samt deres søn adm. dir. Uffe Nielsen.

×

Grafisk Maskinfabrik (GM) er en af de førende producenter af avancerede for-og efterbehandlingsanlæg til digital labelprint, samt til digitalprint af fødevareindpakning til kunder verden over. Dertil udvikler GM anlæg til print og behandling af organisk solcellefilm til førende universiteter i Europa og Kina.

Virksomheden blev grundlagt i 1975 af tre partnere, herunder Erik Nielsen. Uffe Nielsen, Erik Nielsens søn, indtrådte i virksomheden i 2005 og overtog i 2013 direktørrollen efter sin far. GM består i dag af over 100 medarbejdere fordelt mellem hovedkontoret i Birkerød og tre datterselskaber i henholdsvis Chile, Italien og USA. Fra hovedkontoret i Birkerød og de udenlandske salgskontorer forsyner ingeniørvirksomheden sine kunder med anlæg, styringssoftware og løbende support og service.

Ønsket om at delkapitalisere på GMs opnåede resultater, samt at få en erfaren partner med til den videre udvikling af forretningen, herunder at styre den væsentlige vækst, der forventes i de kommende år, lå til baggrund for salget af en tredjedel af virksomheden til Dansk Ejerkapital i 2017. Henvendelse fra en større konkurrent til GM gjorde, at Uffe Nielsen og familien tilbage i 2014 var tæt på at sælge hele selskabet, men ønsket om selv at realisere størstedelen af potentialet i virksomheden fik familien til at afbryde salget. Derfor var Dansk Ejerkapital den oplagte partner.

“Med Dansk Ejerkapital som betydelig minoritetsinvestor, får vi en meget erfaren partner med, som også har hånden på kogepladen, og vi kan udvikle selskabet sammen til næste niveau,” fortæller ejerleder og adm. direktør i GM, Uffe Nielsen.

Fortsat vækst med ejerleder bag roret
Voksende udvikling af teknologi til trykkeribranchen og GMs udbredelse har for alvor taget fart med branchens begyndende overgang til digitalprint, som stiller større og stigende krav til avancerede konverteringsanlæg, som er GMs kerneområde. Familien Nielsen og ledelsen ser derfor fortsat store vækstmuligheder med stigende behov for selskabets produkter.

Ved salget til Dansk Ejerkapital beholder Uffe Nielsen og hans forældre majoriteten med 2/3 af aktiekapitalen, og dermed også kontrol over selskabet ved flertal i bestyrelsen. For Dansk Ejerkapital er det afgørende, at ledelsen forbliver betydende medejere, og Dansk Ejerkapital er derfor tilfreds med den nye ejerstruktur af GM, hvor Uffe Nielsen fremadrettet har en vigtig rolle i ledelsen, samt størst upside i værdiskabelsen.

For Dansk Ejerkapital er GM interessant pga. den dedikerede og dygtige ledelse, samt det væsentlige vækst- og indtjeningspotentiale, som Dansk Ejerkapital og ledelsen mener at kunne se.

Som ofte i Dansk Ejerkapitals investeringer er der ikke fastlagt et exitscenarie eller en konkret tidsramme. Således arbejder Uffe Nielsen og ledelsen på at realisere vækstmulighederne og skabe en større, robust og yderligere velindtjenende virksomhed.